Szabad utakon

Te melyiket választanád?

2020. május 03. 11:45 - Gombás Katalin

Melyik utat válasszam? Melyik rózsát vegyem el? A mesékben a hősök gyakran kerülnek választás elé és ezek a választásaik határozzák meg a történet további menetét. A döntés néha egyértelmű; a hős egy szempillantás alatt választ és már halad is tovább. Máskor viszont hosszasan vívódik, a kérdés egyre nagyobb súlyt kap és nem biztos, hogy a legjobb megoldás születik. 

Az út hamarosan kettéágazott: az egyik út balra, a másik jobbra. (...)
„Ha jobbra megyek – megharagszik a bal út; ha balra térek – neheztel a jobb út. Mit tegyek hát?”

 ce64fdcb8b35f69a9a1f04b95922b96a.jpg

A csillogó szemű öregasszony végighallgatta a királyné panaszát, aztán így szólt:
​- Felséges királyné, ne szomorkodj, hanem hallgasd meg a tanácsomat, és bízzál bennem, majd én segítek rajtad, de csak akkor, ha megfogadod, amit kérek tőled. Estefelé, amikor a nap utolsó sugarait veti kerted rózsáira, vigyél ki egy tálat a kert északnyugati sarkába, és tedd le a földre, lefelé fordítva. Reggel, mihelyt a nap felkelt, emeld fel a tálat. Két rózsát találsz majd alatta, egy pirosat meg egy fehéret. Ha megeszed az egyiket, gyereked fog születni.
​- Igaz, amit mondasz? Gyerekem lesz? - kérdezte boldogan a királyné. – Fiam?
​- Választhatsz – felelte az öregasszony. – Ha a piros rózsát eszed meg, fiad lesz. Ha a fehér rózsát, lányod születik. De mind a kettőt nem választhatod. Csak az egyiket szabad lenyelned, ne felejtsd el.

Van, aki mindkettőt akarja: a vándor, aki egyszerre indul el a jobb- és a baloldali úton, vagy a királyné, aki lenyeli a fehér és a vörös rózsát is. A döntésképtelenség mindkét esetben súlyos következményekkel jár.

Vannak mesék, ahol a "hiba" helyrehozható, az úton vissza lehet térni és lehet másikat a választani. De csak akkor, ha szembenéztünk a döntéseink eredményével.  

Fontos dolgot tanultam ma tőled: Vannak olyan utak, melyek rövidnek látszanak, de valójában hosszúak, és vannak olyan utak, amelyek hosszúnak látszanak, de valójában rövidek!

 

Mesék forrása:
Badarcsi: Boldizsár Ildikó: Életválságok meséi. Magvető Kiadó, Budapest, 2016
Sárkánykirály - Boldizsár Ildikó: Életválságok meséi. Magvető Kiadó, Budapest, 2016
A rövid és a hosszú út: https://litera.hu/irodalom/elso-kozles/a-het-prozaja-a-rovid-es-a-hosszu-ut-a-rabbi-es-az-oroszlan-cimu-zsido-mesegyujtemenybol.html
Kép forrása: Pinterest
komment
süti beállítások módosítása