Szabad utakon

Ajándék álruhában

2020. április 07. 14:20 - Gombás Katalin

Amikor a látszólag rossz választás valójában a lehető legjobbnak bizonyul: 

(...) Iván cárevics is megkapta apja áldását, választott egy lovat és útnak eredt, amerre látott. Ment-mendegélt, telt-múlt az idő, míg egyszer csak elért a nyílt mezőre, a zöld rétre. a mezőn meglátott egy oszlopot, azon pedig az alábbi feliratot: "Aki az oszloptól egyenest halad tovább, éhes marad és fázni fog; aki jobbra tart, az egészséges lesz és életben marad, de a lova elpusztul; s aki balra megy, azt megölik, de a lova életben és épségben marad." Elolvasta Iván cárevics a feliratot és jobbra vette az irányt, mondván bár a lova elpusztul, ő maga életben marad és idővel másik lovat is szerezhet magának. Lovagolt három egész napig, mikor hirtelen szembejött vele egy hatalmas szürke farkas és így szólt: "Üdvözöllek, ifjú legény, Iván cárevics! hiszen olvastad az oszlopon, hogy a lovad elpusztul, hát miért jössz mégis ide?" Amint kiejtette ezeket a szavakat a farkas, kettétépte Iván cárevics lovát és eloldalgott.

Iván cárevics szerfelett búnak esett a lova miatt, keservesen megsiratta és gyalog ment tovább. Egész nap vándorolt és végtelenül elfáradt, de amikor épp leült volna megpihenni utolérte a szürke farkas és azt mondta: "Megsajnáltalak, Iván cárevics, hogy gyalog kimeríted magad, meg sajnálom, hogy megettem a jó lovadat. Jól van! Ülj fel rám, a szürke farkasra és mondd meg, merre vigyelek és mi célból?"

stihi_ru.jpg

Ahányszor elolvasom ezt a mesét, az útválasztásnál mindig megszólal bennem a hang: "Menj egyenesen! Ne áldozd fel a lovadat!" Táltosokon 'felnőtt' lelkem nem érti, miért indul el jobbra Iván cárevics. És végül neki lesz igaza. A szürke farkas végig a segítője marad és - csodák csodája - akár aranysörényű lóvá is képes átváltozni. Az álruhás ajándékok néha boldogabbá tehetnek, mint a díszcsomagolásban érkezők.

Forrás: Mese Iván cárevicsről, a tűzmadárról és a szürke farkasról. In: A tűzmadár. Orosz varázsmesék (szerk: A. Ny. Afanaszjev). Magvető Kiadó, Budapest, 2006, 189.

Kép forrása: https://stihi.ru/2018/08/17/7191

komment
süti beállítások módosítása