Szabad utakon

Lehetetlen küldetés

2020. június 01. 15:13 - Gombás Katalin

"Utazz el oda, a nem-tudom-hova és hozd el azt a valamit, a nem-tudom-mit!" - hangzik el az utasítás egy orosz mesében. Aki pedig ezt a lehetetlennek tűnő feladatot kapja, a világ végéig is elmegy azért, hogy teljesítse. 

95738842_3093970067329049_11668197782585344_o.jpg

Nem kell sokáig keresgélnünk, hogy lássuk, a mesék tele vannak nehezebbnél nehezebb feladatokkal. Köpönyegmosás, csillagmeregetés, önkéntes némaság - hogy csak néhányat emeljünk ki közülük. Más-más készség kell a teljesítésükhöz, sokszor hosszú időbe is telik, de a mese végére egyik sem marad megoldatlanul:

"Hát ezt a köpönyeget mosd ki, fiam, s akkor itt aludhatsz nálam. Soha annyit nem bosszankodtam, mint ezzel a köpönyeggel. Hiába mostam ki a foltokat belőle, amint kiteregettem, újra fekete lett a mocsoktól."

"(...) menjen el a leány őhozzá, de menjen is meg ne is; köszönjön is meg ne is, s vigyen is ajándékot meg ne is."

"Most elöljáróban csak arra kérnélek meg, ha már erre vetődtél, tisztítsd ki azt a kutat, ni! Sok benne a csillag."

"Te pedig, amint a királykisasszony kilépett a koporsóból, azon nyomban feküdj a koporsóba. A szörnyeteggé vált királykisasszony mindent össze fog forgatni a templomban, és amikor tégedet nem talál sehol, visszamegy a koporsóhoz. Mindenféle szép szavakat mond majd neked (...) De te maradj mozdulatlanul és szótlanul, egy hang a szájadból ki ne jöjjön, míg meg nem hallod, hogy a toronyóra elüti az egyet."

Azt tanácsolom neked, hogy akárki akármit kérdezzen tőled, csak azt válaszold: nem tudom."

"Van egy juhnyájam, azt kell a legelőre hajtanod. De ha megindulnak, mindenütt a nyomukban menj, tereld őket vissza. Itt van egy kis ládika, ebben hozz haza abból, amit a bárányok esznek. Itt van egy kis üveg, ebben hozz haza abból, amit isznak."

"Odaát a király udvarában, a csűrtől nyugatra van egy gödör, a gödörben egy nagy kő, az alatt egy kígyó a kilenc kicsinyével. Ha ezeket a királykisasszony megszerezhetné, s abból három nap egymás után levest főzhetne a kedvesének, mindennap három kígyóból, megmenthetné."

"S valóban, a legény nem halott volt, hanem elátkozott. Negyven tűt szúrtak a testébe, s mindennap csak egyet lehetett kihúzni. Tudta a lány, hogy neki negyven napig most itt kell maradnia (...)"

"Hét évig hordj a nyakadon és keresd az ónkirályságot. Amint odaérsz, maradj és élj ott még hét évet anélkül, hogy egy tapodtat is kimozdulnál! Tedd meg ezt a szolgálatot és boldog leszel!"

 

Mesék:

Menj el oda, nem-tudom-hova - hozd el azt a valamit, a nem-tudom-mit (orosz)
A fekete bika (skót)
Az okos lány (magyar)
Derék Jankó meg a kemény kenyér (magyar)
A szörnyeteg királykisasszony (magyar)
A deszkavári királyfi (magyar)
Angyalbárányok (magyar)
A Zöld Lovag (dán)
A Türelem köve (perzsa)
A kígyó-királykisasszony (orosz)

Fotó: © Frøydis Dalheim Photography

komment
Címkék: mese
süti beállítások módosítása